tor-fre 12-18 & lør 12-16

Alt om Mose

Fakta


Mose er ikke en plante, den har ikke rotsystem, og den er en av de første artene som etablerte seg på jorden - lenge før planteriket. At en art lever i beste velgående etter så mange millioner av år sier litt om overlevelsesevne. Det finnes tusenvis av mosearter, og milioner av sporer svirrer rundt i luften klare til å etablere seg i en takrenne, i en fuge, eller som store myke blågrønne tepper i skogen der ingenting annet kan gro.

Vi er begeistret for Mose, den er en del av vår natur, den er vakker, og vi kan ha stor nytte av den hvis vi lærer litt om den. VI SER IKKE SKOGEN FOR BARE TRÆR og vi snakker om andre mosearter enn dem vi vanligvis finner i plenen.

hvorfor bruke mose?

Den er vintergrønn, med stor prydverdi hele året, den vokser på steder annet ikke vil gro og gir fin kontrast, eller bakgrunn for andre elementer i hagen. Den utstråler en balanserende og meditativ ro. Minimalt vedlikehold: Ingen klipping, vanning, gjødsling, kalking, snegler, eller frostskader - Og den er hardfør og nærmest evigvarende. Både produksjon, og vedlikeholdsmessing er den både miljøvennlig kortreist og bærekraftig, i tillegg til at den beskytter konstruksjoner mot nedbryting fra UV stråler og ikke minst fordrøyer vann.

Legges rett på underlag, tak, betong, grus, plen, jord asfalt, vegger m.m. Den er rask å legge, og gir deg umiddelbar effekt med minimalt vedlikehold. Tåler skygge, halvskygge, og overlever fullstendig uttørking i lange perioder.

Bruksområder


 • Ugrasfritt, vintergrønt bunndekke, plantefelt bed m.m.
 • Skråninger, også meget bratte
 • Japanske hager, moderne Nordiske hager
 • Rett på asfalt, betong, tak & andre ”håpløse” eller skyggefulle steder
 • Vertikale hager mosevegg mosegrafitti
 • Takhage

Noen Tips

Fjern løvhauger.

Ugras: Da rotugraset er eliminert ved hjelp av den kraftige ugrasduken mosen er montert på, er 90% av jobben gjort. Noe frøugras bør tas med gjevne mellomrom, men mose og vekstmedie er surt & næringsfattig, mange ”ubudne gjester” dør av seg selv. Behold gjerne naturlige skogbunnsplanter som Gjøksyre, små bregner mm. som hører til skogbunnsfloraen. I det store og hele har mosen det best hvis man lar den være i fred, og er det områder som dør ut, vil det snart etablere seg nye lokale mosearter her.

BRA Å VITE / VI ANBEFALER

Skogbunns mose tåler fullstendig uttørking, men er penest når den har optimale forhold:

Ved montering i full sol, blir grønnfargen svakere, mer kobberaktig. Den dør ikke, men særlig tilvekst kan ikke forventes. Det kan lønne seg å montere en tekstilfilt under (10mm). Denne magasinerer store vannmengder = jevnere fuktighet. Mosen er sensitiv til vannkvalitet, og vi anbefaler kun regnvann evt. undervanning. Vi vanner kun ved spesielle anledninger (besøk fra den japanske ambassadøren m.m.) i våre etablerte moseanlegg / produksjon. 

UTFORDRENDE OMRÅDER

På “solsiden” og under en tett trekrone hender det at mosen sliter. Legges det til rette, kommer mosesporer fra andre mosearter som tåler miljøet bedre.

Det samme gjelder områder som utsettes for f.eks:

 • Halvskygge / skygge med tilgang til jevn fuktighet.høy forurensing
 • salt
 • mye tråkk / slitasje
 • står i vann
 • sterk, kontinuerlig sol uten opphold/regn
 • nedfall av store mengder blader (kveles)
 • sterk gjødsling, kalking, avrenning av f.eks zink, vanning med kalkholdig grunnvann eller vann som inneholder f.eks klor
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram